Krever handling for Vest-Sahara - AUF

Krever handling for Vest-Sahara

Onsdag var over 70 personer, inkludert ledelsen i en rekke ungdomspartier og sivilsamfunnsorganisasjoner samlet utenfor Marokkos ambassade i Oslo for å markere et felles krav om folkeavstemning i Vest-Sahara.

12687790_10153365110323663_1290315162025474178_n

I midten av januar ble totalt mer enn 60 nordmenn deportert da de var på vei inn i de okkuperte områdene for å møte saharawiske menneskerettighetsaktivister. Blant dem som ble nektet innreise var AUFs nestleder Emilie Bersaas.

– De sa til oss at ”Gud har sagt dere ikke kan reise videre”, fortalte Bersaas i forbindelse med deportasjonen.

Ikke første gang

Utkastelsen av de fredelige aktivistene føyer seg inn i rekken av mange eksempler på at menneskerettighetssituasjonen i området er alvorlig og at Marokko driver uakseptabel suverenitetshevdelse i Vest Sahara.

– Dette er ikke første gang vi opplever å bli nektet innreise, og i 2012 sendte vi brev til den marokkanske ambassaden der vi krevde svar og en begrunnelse på hvorfor dette skjedde. Vi har enda ikke fått svar. Vi kommer til å sende et nytt brev denne gangen, sier Bersaas.

– Det som har skjedd er totalt uakseptabelt og marokkanske myndigheter må nå rydde opp i dette. Vi kan ikke ha det sånn at fredelige aktivister som reiser ned til Vest-Sahara kastes ut uten en begrunnelse. Dette var et helt legitimt besøk, og det er ingen gyldige grunner til å deportere disse delegasjonene, istemmer AUF-leder Mani Hussaini.

#ReferendumNow

Som en del av initiativet startet organisasjonene en sosiale medier-aksjon for å vise støtte til det saharawiske folk og deres krav om en folkeavstemning.

Aksjonen går ut på at man farger tuppen på pekefingeren sin blå, tar en selfie hvor man viser frem fingeren og deler det på sosiale medier med emneknaggen #ReferendumNow.

De blå fingrene er et symbol på folkeavstemning fordi blekk på fingeren brukes i mange land for å sikre at et politisk valg som avholdes er rettferdig, og at en person ikke får stemt flere ganger.

Samtlige ungdomspartier, fra FpU til Rød Ungdom, deltok på onsdagens markering sammen med en rekke andre ungdomsorganisasjoner. Sammen krever vi at det blir gjennomført en folkeavstemning om et uavhengig Vest-Sahara.

 

Bli medlem i AUF