Kastet ut av Vest-Sahara med ”guddommelig” begrunnelse - AUF

Kastet ut av Vest-Sahara med ”guddommelig” begrunnelse

AUF-nestleder Emilie Bersaas ble i går, sammen med ni andre deportert fra Sør-Marokko på vei inn i okkupert Vest-Sahara. En rekke andre delegasjoner har møtt den samme skjebnen de siste dagene.

4Y6A4689

– Politiet kom inn i bussen og sa at vi måtte ta med alle tingene våre ut. Etterhvert strømmet det til politimenn, de var overalt, forteller Bersaas.

Episoden skjedde natt til mandag i den sørmarokkanske byen Guelmim. AUF-nestlederen satt sammen med to andre norske grupper om bord i samme buss fra Agadir som kjørte sørover i retning okkuperte Vest-Sahara.

Etter gjentatte spørsmål om begrunnelse for deporteringen fikk aktivistene følgende svar fra politiet:

– De sa til oss at ”Gud har sagt dere ikke kan reise videre”, forteller Bersaas.

AUF har hatt et langvarig engasjement for saharawienes rett til selvbestemmelse, og senest i november 2015 var Bersaas en del av en delegasjon som besøkte den saharawiske søsterorganisasjonen til AUF, UJSARIO.

Denne gangen skulle AUF-nestlederen reise som en del av et større inititativ mellom norske organisasjoner for å sette søkelys på kravet om en folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet. Vel fremme i de okkuperte områdene var det avtalt flere politiske møter, blant annet med tidligere Rafto-prisvinner Sidi Mohamad Dadach.

4Y6A4221Bersaas er sterkt kritisk til at samtlige delegasjoner som har forsøkt å reise inn i de okkuperte områdene har blitt deportert.

– Det er frustrerende å bli behandlet som en kriminell av marokkanske myndigheter når vi forsøker å møte fredelige aktivister for å lære mer om situasjonen. Likevel er vi heldige sammenlignet med de vi skulle møte, vi skal tross alt reise hjem igjen til et fritt land, de lever midt i okkupasjonen.

Nå håper hun at norske myndigheter kan få opp øynene for den krevende situasjonen som hersker i Vest-Sahara, og tar grep for å endre den.

– Når over 60 norske borgere blir nektet innreise, eller til og med kastet ut med makt, fra okkupert Vest-Sahara kan ikke norske myndigheter fortsette å ignorere situasjonen.

Også AUF-leder Mani Hussaini er opprørt over behandlingen Bersaas og de andre aktivistene har fått.

– Det at det er imot Guds vilje er ikke en god nok begrunnelse for å hindre fredelige aktivister innreise. Dette er totalt uakseptabelt, og vi krever at den marokkanske ambassadøren i Norge svarer for seg og rydder opp, sier Hussaini.

Bli medlem i AUF