Hopp til hovedinnhold

Likestilling, antirasisme og justis

Målet for sosialdemokratiet er en verden der alle kan leve gode og frie liv, uavhengig av kjønnsidentitet, legning, etnisitet, funksjonsevne eller økonomi.

En av AUFs fremste oppgaver er å bryte ned barrierer og strukturer som hindrer mennesker i å være den de er, og leve livet slik de ønsker. Strukturell urettferdighet innskrenker folks frihet, trygghet og verdighet. Enten det er skeive og transpersoner som avvises for den der er; unge som aldri har opplevd mestring eller tilhørighet som lures inn i kriminelle gjenger; rusavhengige som møter straff og stigma, ikke hjelp og støtte; eller ofre for voldtekt som ikke tas på alvor av rettssystemet. Kamp mot urett i samfunnet har alltid vært en bærende bjelke i arbeiderbevegelsens politiske prosjekt. Fra kampen for kvinners stemmerett, selvbestemt abort, avkriminalisering av homofili, og til kampen mot rasismen og høyreekstremismen som rammet AUF og Arbeiderpartiet 22. juli 2011.

AUF mener at alle har ansvar for å kjempe mot den urett som ikke rammer seg selv. Grunnen til at Norge er det landet det er i dag, er at marginaliserte gruppers kamp gjennom historien er blitt legitimert, støttet og kjempet for av majoriteten. At menn deltok i kvinnekampen, heterofile kjempet for felles ekteskapslov, og at etnisk norske tok kampen mot rasisme, gir oss et mer inkluderende samfunn. Når majoriteten slutter å kjempe kamper side om side med minoritetsgrupper som rammes av urettferdigheter, blir samfunnsendringer redusert til interessekamper, og framskritt blir vanskeligere.

Utvalg for justis, likestilling og antirasisme (JULA) i AUF har overordnet ansvar for å løfte AUFs kamp for:

  1. 1En mer solidarisk ruspolitikk
  2. 2En felles helsetjeneste for alle
  3. 3Likestilling mellom kjønne
  4. 4Rettigheter for LHBTI-personer
  5. 5Rettssikkerhet, trygghet og kriminalitetsbekjempelse
  6. 6Integrering og inkludering
  7. 7Et samfunn utformet for alle, uavhengig av funksjonsevne
  8. 8Et løft for frivilligheten, og bygge ned barrierer for å delta og oppleve idrett og kultur
  9. 9Et samfunn fritt for rasisme, ekstremisme og diskriminering

Felles for alle disse områdene handler om hva slags samfunn vi ønsker oss: et samfunn der alle er med, eller et samfunn som forskjellsbehandler og setter mennesker på sidelinjen av samfunnet.


Vi er Norges største politiske ungdomsorganisasjon, og du kan bli en del av en bevegelse av tusenvis av unge som jobber for en grønnere, mer rettferdig og solidarisk fremtid. Sammen kan vi gjøre en forskjell!