Vi skal sikre gratis bind og tamponger på skolen! - AUF

Vi skal sikre gratis bind og tamponger på skolen!

I dag er den internasjonale mensdagen. Det er en internasjonal merkedag for å spre kunnskap om mensen, fremme god menshygiene og bryte ned tabuene omkring alle kjønnsmodne jenters og kvinners månedlige blødning. For oss i AUF og Arbeiderpartiet er dette veldig viktig.

Gabriele Breiteryte er fylkesstyremedlem med ansvar for feminisme, antirasisme og inkludering i AUF i Finnmark. Foto: AUF i Finnmark

 

Derfor går Arbeiderpartiet til valg på at det skal være gratis bind og tamponger til alle på videregående skoler i Finnmark. Det er dypt urettferdig at alle kvinner skal måtte betale for noe bare vi sliter med. Det er urettferdig at vi hver måned skal gå rundt å føle på tabu og skam rundt vår egen kropp. Det gjør meg stolt å tenke på at Finnmark Arbeiderparti i år går til valg på å fikse dette.

 

Den internasjonale menstruasjonsdagen er en mulighet til å øke kunnskapen om menstruasjon, helsemessige utfordringer og økonomiske konsekvenser som det kan ha for oss kvinner og jenter. Mange kvinner og jenter over hele verden mangler tilgang til nødvendige sanitærprodukter under menstruasjon. Gjennom å markere den internasjonale menstruasjonsdagen kan man altså jobbe for å bekjempe urettferdighet og ulikhet knyttet til dette temaet, og arbeide for en mer inkluderende og rettferdig verden for alle kjønn.

 

Vi mener at gratis sanitærprodukter på skoler burde være en selvfølge. Kvinner skal ikke føle at mensen, som du ikke selv kan bestemme om du vil ha eller ikke, skal være en hindring. Derfor mener vi at det burde være pålagt for alle skoler å ha gratis sanitærprodukter lett tilgjengelig for de som trenger det. Finnmark burde være et fylke som jobber aktivt for å lette hverdagen for unge kvinner. Vi må gå fram som et foregangsfylke som ønsker å gjøre skolehverdagen vår tryggere, lettere, og mer behagelig. For å komme et skritt nærmere en enda bedre velferdsstat, og et enda mer likestilt land!

 

Gabriele Breiteryte
Fylkesstyremedlem med ansvar for feminisme, antirasisme og inkludering
AUF i Finnmark

Bli medlem i AUF