Ungdom, bruk stemmeretten! - AUF

Ungdom, bruk stemmeretten!

Etter mange uker med stadig mer intens valgkamp nærmer kommune- og fylkestingsvalget seg med stormskritt. Det er nå det virkelig gjelder, og da er det viktig at alle dere førstegangsvelgere benytter dere av den muligheten dere har.

I en artikkel publisert på det liberal-konservative tidsskriftet Minervas nettsider 3. september, med tittelen «alle bør ikke stemme», argumenterer journalisten og kommentatoren Jan Arild Snoen, som tittelen tilsier, MOT at alle bør bruke stemmeretten. Og han bruker ungdom som sitt kroneksempel.

Snoen hevder at mange ungdommer ikke gidder å bruke tid på å sette seg inn i partienes politikk. At det er tilfeldigheter som avgjør hvilket parti de ungdommene som går til valgurnene bruker stemmeretten sin på. At et uinformert valg er verre enn å ikke stemme i det hele tatt.

Dette er vi veldig uenige i, og vi mener Snoen undervurderer norsk ungdom!

Mani Hussaini

Vi tror nemlig norsk ungdom er mer samfunnsengasjerte enn som så. I årets skolevalgkamp har vi møtt tusenvis av engasjerte elever som stiller spørsmål, utfordrer oss på politiske problemstillinger og forteller oss om sine hjertesaker.

Det er riktig som Snoen skriver, at valgdeltakelsen ved Stortings – og kommune- og fylkestingsvalg er lavere blant ungdom enn i resten av den stemmeberettigede befolkningen. Det kan være mange grunner til det, og det er ikke nødvendigvis fordi de ikke ønsker å stemme. Kanskje vet de ikke helt hvordan de skal gjøre det, eller syns det er vanskelig å bestemme seg for hvilket parti de skal stemme på.

Dette ønsker vi å gjøre noe med, og vi har brukt store deler av valgkampen på å få til en høyere valgdeltakelse blant ungdom. Det å indirekte oppfordre ungdom til å la være å bruke stemmeretten sin er ikke måten å gjøre det på.

For det meste vi møter på i samfunnet vårt er nemlig politikk. Om man vil ha flere lærere og helsesøstre i skolen, et bedre og billigere kollektivtilbud og kulturtilbud, så er dette faktisk noe politikerne lokalt kan gjøre noe med. Og dette er saker som betyr noe for ungdom.

I skolevalget var det mer enn 134 000 elever som brukte stemmeretten sin. Det gir en valgdeltakelse på over 80 prosent, og det er langt høyere enn den totale valgdeltakelsen ved forrige kommune- og fylkestingsvalg og stortingsvalget i 2013.

Nesten 43 000 av disse stemte på Arbeiderpartiet, og vi håper selvfølgelig at minst like mange av dem som har muligheten gjør det samme i kommune- og fylkestingsvalget.

Arbeiderpartiet vil ta vare på det som gjør Norge unikt – tryggheten, fellesskapene, dugnadsånden og mulighetene til skole, studier og arbeid i hele landet. Vi vil akrivt bekjempe økende arbeidsledighet, ikke vente og se. Vi velger velferd fremfor skattekutt. Vi vil styrke rettighetene dine på arbeidsplassen, ikke svekke dem.

Derfor har vi en oppfordring til alle unge velgere der ute, enten du er mellom 16 og 18 år og har stemmerett for første gang, eller du er litt eldre og vurderer å bruke stemmeretten din for første gang: Gjør det!

Og om ikke på Arbeiderpartiet, så bruk den på det partiet du er mest enig med.

Uansett hva du gjør, ikke kast bort muligheten din til å påvirke hvem som skal styre din kommune og ditt fylke. Det vil få en betydning for din hverdag.

Godt valg!

Mani Hussaini, leder AUF

Bli medlem i AUF