Krigen i Syria er den største flyktningekatastrofen siden andre verdenskrig. Over fire millioner er drevet på flukt utenfor Syria, og mange flere millioner har akutt behov for hjelp. Ifølge FN er halvparten av flyktningene barn under 18 år.
Stortingsflertallet har gått inn for at Norge skal ta imot 8000 syriske flyktninger over tre år, altså 2000 i 2015, 3000 i 2016 og 3000 i 2017. AUF forventer at regjeringen følger opp vedtaket fra Stortinget.
Det er unødvendig å diskutere om vi skal ta imot flyktninger, eller bare hjelpe i nærområdene. Vi skal gjøre begge deler. De aller fleste flyktningene vil uansett befinne seg i Syrias naboland, og må hjelpes der. Likevel er det et mindretall av flyktningene som er ekstra sårbare, og må hjelpes ut. Dette sier FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR), som nok må sies å bære litt større tyngde enn akkurat Frp på flyktningefeltet.
Fremskrittspartiet er motstander av at Norge skal ta imot syriske flyktninger, og foreslår at Norge heller skal hjelpe i nærområdene. AUF er veldig for å hjelpe flyktningene i nærområdene. Frp derimot, foreslo kutt i bistanden i alle sine alternative statsbudsjett før de kom i regjering og ble tøylet av Venstre og KrF. Hvert år før Frp kom i regjering, ville de ta over 8 milliarder kr fra bistandsbudsjettet.
For Frp går det tydelig prestisje i denne saken, men de kunne vært mer presise på fakta. Derfor har vi samlet sammen noen påstander – og hva som er riktig.
Myter og fakta om syriske flyktninger
- Per Sandberg sier at å ta imot 8000 syriske flyktninger til Norge over tre år vil koste 60-70 milliarder kroner. Ifølge Barne-, familie- og likestillingsdepartmentet, hvor Frp har ministeren, er prisen 8-10 milliarder kroner – over fem år.
- Frp sier at man kan hjelpe en million syriske flyktninger for prisen av å ta imot 8000 til Norge. Det er ikke riktig. Prisen for å ta imot 8000 flyktninger til Norge, 8-10 mrd kr, dividert på en million flyktninger, gir ikke mer enn 8000 kr per flyktning. Ifølge Verdensbanken kan den kurdiske regionen i Irak hjelpe flyktninger med kortsiktig nødhjelp for en pris som tilsvarer dette. Likevel: halvparten av flyktningene i Syrias naboland er barn under 18 år. Når Frp sammenligner med en trygg tilværelse i Norge, må «hjelpe» bety noe mer enn et pledd og en kopp med ris. Videre har Irak allerede tatt imot 250 000 flyktninger fra Syria.
- Ifølge Jordanske myndigheter koster det 150 000 kr over fem år å hjelpe en syrisk flyktning. Hvis Frp skal hjelpe en million flyktninger under forutsetningene for f.eks. Jordan, som har tatt imot over 600 000 flyktninger, så blir prisen 150 milliarder kroner over fem år – eller 30 milliarder kr per år. Det er 30 ganger mer enn Norge gir i 2015.
- Det blir heller ikke 30 000 syriske flyktninger gjennom familiegjenforening. Dette ifølge Utlendingsdirektoratet (UDI).
- Frp sier at vi helst bør hjelpe i nærområdene. Det gjør vi allerede, men FN har selv bedt om at verdens land må ta imot 130 000 syriske flyktninger frem mot 2016. Stortingsflertallets avtale støtter opp under dette.
- Videre er det sånn at land som Libanon og Jordan er overfylt og ikke har kapasitet til å hjelpe flere. Spesielt kritisk er det for de mest sårbare flyktningene. Derfor er det ifølge FNs høykommissær for flyktninger minst 380 000 flyktninger fra Syria som ikke kan hjelpes i nærområdene, de må hjelpes ut. Dette inkluderer mennesker som er krigsskadde, syke, funksjonshemmede, enslige barn og religiøse minoriteter.
Takk til Gunnar Tjomlid for for flere av kildehenvisningene i denne saken.