– Jeg synes dette er et skremmende bilde på de utfordringene vi står ovenfor. Dette er beviset på at fordelingen av makt i verden er veldig, veldig skeiv.
Leder i AUF, Ina Rangønes Libak, liker ikke det hun ser på lederbildet fra G20-toppmøtet. På bildet sees 35 menn og kun to kvinner, Storbritannias statsminister Theresa May og Christine Lagarde, leder for Det internasjonale Pengefondet. Angela Merkel deltar også på møtet og bidrar til at fordelingen blir bittelitt bedre.
– Dette vitner om at verden, også de største økonomiene, har en lang vei å gå for å komme i mål med likestillingen. Man kan ikke lenger skylde på tilfeldigheter.
I følge ILO-rapporten fra 2015 sliter flere store land med å få kvinner i lederstillinger. Vi må helt ned til 15.-plass for å finne det første G20-landet, USA. Neste er Frankrike på 24.-plass der 39,4 % av kvinnene har erfaring fra lederjobber. Lista toppes av Jamaica, mens Norge finner vi helt nede på 50.-plass.
-Vi er veldig flinke til å tro at vi er best i verden på alle områder, men her har også vi i Norge en lang vei å gå.
I 2017 var vi “bare” det femte beste landet i verden på likestilling mellom kjønnene totalt sett. Ser man på arbeidslivet er tallene helt annerledes. Libak peker på tallene fra CORE, senter for likestillingsforskning, sitt Topplederbarometer som viser at kun 21 av de 200 største selskapene har kvinnelig administrerende direktør, noe som tilsvarer 10 %. I toppledergruppene er kvinneandelen på 22%.
– Tallene viser at det står mye verre til enn det vi tror i næringslivet. Tidligere har vi at lovkravet om minst 40% av begge kjønn i styrene har fungert. I styrene uten lovkrav er andelen fortsatt lav med 21 %. Dette er beviset på at vi kan endre strukturene hvis vi virkelig vil. Jeg savner konkrete tiltak fra regjeringen for å bedre dette.