Raser mot regjeringas oljeavhengighet - AUF

Raser mot regjeringas oljeavhengighet

Regjeringa fører en baklengs-politikk, sier AUF-leder Mani Hussaini. – Nå viser Erna virkelig hva hun mener med “omstilling”: Fortsatt subsidiering av oljenæringa, uten tanke på fremtidens arbeidsplasser.

Foto: Jakob Nilsson-Ehle // Flickr // Gjengitt med Creative Commons-lisens
Foto: Jakob Nilsson-Ehle // Flickr // Gjengitt med Creative Commons-lisens

Konservativ omstilling

Regjeringen meldte mandag om at de ønsket å sette i gang 24. konsesjonsrunde på norsk sokkel. Samtidig var Erna Solberg ute i medier og ga grønt lys for oljeboring i de sårbare områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Regjeringen legger dermed opp til en politikk som er sterkt avhengig av høy aktivitet på norsk sokkel, og fortsatt vil ha et høyt klimautslipp. Dette får AUF-leder Mani Hussaini til å reagere:

-Fallet i norsk oljepris er ikke regjeringens skyld, men politikken de har levert må de stå til rette for. Resultatet ser vi nå, over 135.000 arbeidsledige i hele landet. Tiltakene har vært for små og har kommet for sent, og det har ikke vært nok fokus på å få folk over i andre, mer stabile og bærekraftige næringer. Når Finansavisen idag også melder at antallet konkurser i landet har økt med over 15% fra samme kvartal som i fjor, sier det at det er på tide å gjøre noe, sier Hussaini.

IMG_2396Foto-Eilif_Swensen– Isteden for å legge trykket på å faktisk levere det de lovet i valgkampen, nemlig “nye ideer og bedre løsninger”, går regjeringen nå baklengs inn i framtida ved å skru opp tempoet på norsk sokkel. Jeg mener det er helt uansvarlig, og stikk i strid med de forpliktelsene vi har signert i Paris-avtalen. Regjeringen bidrar til å holde liv i oljenæringen via kunstig åndedrett – det er ikke bærekraftig, advarer Hussaini, og legger til: – Jeg er skuffet over at statsministeren så kjapt finner tilbake i gamle spor. Tidligere har statsministeren har snakket høyt om omstilling, men nå ser vi virkelig hva Høyres konservative omstilling betyr i praksis: ekspressfart for oljeutvinning i sårbare områder.

 

Bør oppdatere argumentasjonen

Mani Hussaini trekker fram Erna Solbergs tidligere har uttalt at er vanskelig å arbeide med klima i en regjering hvor noen ikke er så opptatt av det: – Man må nesten spørre seg det er noen i regjeringen er opptatt av klima i det hele tatt. Jeg reagerer samtidig på at statsministeren bruker gamle talepunkter når hun forsvarer åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja. Hun kaller det det stimulansetiltak for å motvirke fraflytting, men da spør jeg: Hvilken fraflytting?

Hussaini peker på at tallene fra de siste syv årene viser tilflyttning alle de tre områdene. -Dette er tilflyttning som har kommet helt uten olje. Derfor mener jeg det blir naivt å bruke lokal verdiskapning og fraflytting som hovedargument for å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja.

 

Det handler om å si ja

– Vi mener man må si nei til oljeboring, for å si ja til alt annet. Man sier ja til fiskeriet, man sier ja til turisme, man sier ja til lokalsamfunnene som bor i disse områdene. Og man sier ja til framtida. Det er viktig for oss, sier Hussaini, før han fortsetter:

– Vi står ovenfor en stor utfordring som vi løser ved å tenke langsiktig. Det betyr at vi ikke skal legge ned norsk oljeindustri imorgen, men det betyr også at vi ikke kan åpne alle tilgjengelige oljefelt. ⅔ av kjente forekomster av fossil energi må bli liggende i bakken om vi skal klare 2-graders målet, og det kan heller ikke vi være uberørt av.

 

Krever at Arbeiderpartiet tar ansvar

Hussaini trekker fram at heller ikke Arbeiderpartiet har et klart svar på Lofoten, Vesterålen og Senja:

– Det er ingen tvil om at Arbeiderpartiet også er delt i saken. Men AUF er krystallklare på Lofoten, Vesterålen og Senja skal forbli oljefritt, og det vet vi at vi har støtte for i Arbeiderpartiet også. Så vi krever at de nå må bestemme seg en gang for alle, og legge saken død. For når regjeringen ikke er interessert i å drive frem en grønn omstilling blir det Arbeiderpartiet som må ta jobben.

–  Derfor krever vi at Arbeiderpartiet nå må ta ansvar, og vise at der er forskjell på høyre- og venstresiden i norsk politikk. Både sentrum og venstresiden har sagt nei, nå står Arbeiderpartiet alene sammen med høyrefløyen i norsk politikk. Det er ikke et sted de bør befinne seg. Vi krever derfor at Arbeiderpartiet nå tar skrittet over på riktig side i politikken, sier ja til fremtida og nei til oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, avslutter Hussaini.

 

Bli medlem i AUF