Hva kommer etter #Metoo?
Publisert
Lesetid: 3 minutter
#Metoo-kampanjen har skapt en viktig debatt i hele verden. Fra Hollywood til Norge har kvinner stått frem med sine historier. Det er en viktig kampanje som belyser en forferdelig ukultur rundt oss. Allikevel er jeg bekymret for hva som kommer etter at kampanjen er over.
Hva er løsningen for at menn ikke skal seksuelt trakassere kvinner eller komme med upassende oppførsel på arbeidsplassen? Det er så mange vonde og urovekkende historier. Historier om kvinnelige skuespillere som seksuelt trakasseres i deres arbeidshverdag, av mannlige kollegaer. Dette er bare noen få hendelser av utallige mange, hvor det er åpenbart at menn har utnyttet deres situasjon. Hvor de vet at det har vært galt, men allikevel gjort det. Noen stiller spørsmål høyt om det fortsatt er lov å klemme kvinner. Det er ikke problemet. Problemet er at noen menn velger å seksuelt trakassere. De vet når de krysser en grense for hva som er lov.
Vi har alle en jobb å gjøre. Både menn og kvinner må si i fra når vi ser noe som er galt. Skolen, arbeidsplasser og andre arenaer må jobbe aktivt for å belyse om hva som ikke er greit. Mest av alt må vi politikere jobbe for bedre løsninger. For det krever også politisk vilje for å endre holdninger. Fordi vi må stille oss selv spørsmålet ”gjør vi nok?”
En undersøkelse bestilt av Sex og samfunn kom frem med at 7 av 10 lærere mener at seksualundervisningen ikke er god nok. Kun 13 prosent av lærerne mener de fikk kunnskapen om seksualundervisning i løpet av utdannelsen som de kan bruke nå. Lærerne må få de riktige verktøyene for å lære barn og unge om grensesetting og respekt for hverandres kropp.
Så hvorfor kan vi ikke starte her med å gjøre en forskjell etter #metoo-kampanjen? Vi trenger bedre seksualundervisning i skolen. Elevene fortjener å lære mer, og få rom til å diskutere om hva som er rett og galt. I Arbeiderpartiets alternativet statsbudsjett har vi foreslått 400 millioner øremerkede midler til skolehelsetjenesten. Vi har også sagt at vi ønsker å opprette en e-helsetjeneste som vil drive med opplysningsarbeid ovenfor ungdom. Slik at unge som går på skolen i dag, skal selv få de riktige verktøyene og kunnskapen om hva som er rett og galt.
7 av 10 elever ønsker mer seksualundervisning i skolen. Vi bør lytte til dem. For en endring må komme etter #metoo-kampanjen. Da kan vi like gjerne starte nå.