Jenter, nå må vi kvinne oss opp! - AUF

Jenter, nå må vi kvinne oss opp!

Nora chayed 2Mitt navn er Nora, jeg er en seksten år gammel jypling fra bygda.

Om ikke så altfor lenge til defineres jeg som kvinne, så jeg krever rett og slett en bit av Kvinnedagen jeg også. Jeg har store drømmer og mål i livet, mange av vennene mine har også det. Vi står på startstreken, jenter og gutter side om side. Men på mange områder har guttene et forsprang.

Jeg mener at samfunnet bevisst eller ubevisst har ulike holdninger til gutter og jenter om hva som sømmer seg. Mange sier, joda likestilling er viktig, men så fort man er samlet i en gruppe, settes guttene i førersete og jentene plasseres pent og pyntelig på sidelinjen. Hvorfor er det slik? Er det fordi jenter som tar sin plass ofte blir stemplet som bossy og snerpete, mens guttene blir oppfattet som målbevissteog ambisiøse. Er ikke stemmen vår like viktig?

Tørre å ta mer plass

Jentene har også et ansvar, det bør vi ta selvkritikk på. Vi må tørre å ta mer plass, ikke alltid være så ydmyke og redde for å dumme oss ut. Vær litt tøff og si: «Ja, dette er fortjent. Jeg har jobbet hardt». Vi må rett og slett våge mer.

Jeg undrer meg over hvor disse holdningene kommer fra. Jeg googler vilt etter statistikker og undersøkelser og finner:

• Utdanningsindikatorer, OECD, skoleåret 2013/2014: Kvinner har høyest utdanning, men lavest lønn: Publisert: 24. november 2015 Forfatter: Oda Opdal Zachrisen

• En høyt utdannet kvinne i Norge tjener i gjennomsnitt 75 prosent av det en mann med tilsvarende utdanning gjør. Lønnsgapet mellom kvinner og menn i Sverige er langt mindre.

• Videre leser jeg: Andelen unge menn i alderen 25- 34 år med høyere utdanning ligger 17 prosentpoeng lavere enn kvinneandelen.

Like rettigheter

Hva søren tenker jeg! Dette er jo blodig urettferdig og ganske sykt! Likevel er det mange som mener at likestilling er et fullført kapitel i Norge. Jeg tenker videre på oss ungdommer, hvem og hva har størst innflytelse på ungdom i dag, og hva slags verdier fylles vi med? Jeg tenker at skole er en av de viktigste arenaene, her får elevene enn sunn motvekt i forhold til sosiale medier og andre medier. Vi har nok av usunne modeller og stjerner som idoler, derfor er skolen så bra for å fremheve sunne gode rollemodeller. For det kan da ikke være slik at barnehager og skoler er en arena hvor gutter lærer å dominere jenter, og hvor jentene lærer å finne seg i det.

Jeg er for like rettigheter mellom kvinner og menn, altså en feminist. Feminister kommer i alle slag, men har til felles at de kjemper for likestilling. Som en smart fransk filosof en gang sa:

«Kvinnen må ikke være en kopi av mannen, eller mannen en kopi av kvinnen, likerett er ikke det samme som likhet». Simone de Beauvoir.

Gratulerer med kvinnedagen.

Leserinnlegget stod på trykk i fædrelandsvennen tirsdag 08. mars 2016.

Bli medlem i AUF