Flammer brenner fortsatt! - AUF

Flammer brenner fortsatt!

Korona kan ikke stoppe flammen i AUF. Det fikk vi vist i helga.

– I hele landet har AUFere drevet organisasjonen vår i pandemi. Man har stått opp, kanskje ikke flytta seg så langt fra senga, men stått på for å endre verden til et bedre sted!

Det var noen av de første ordene til AUF-leder Astrid Willa Hoem som åpnet det siste landsstyremøte før årets valg. Her samlet unge folk fra hele landet seg sammen for å diskutere politikk og få påfyll av nye ideer.

Astrid og Gaute sitter bak hvert sitt bord og smiler
Astrid og Gaute er glade for å være tilbake på Utøya men savner resten av landsstyret. Foto: Sandra Edith Kalland Tenud.

Etter åtte år med Høyreregjering har unge fått nok av politikere som ikke tar vår fremtid på alvor. Den politiske debatten var preget av nettopp det.

Vi trenger en skolepolitikk der alle lykkes, ikke Høyres teste- og puggeskole. Transpersoner får ikke den helsehjelpen de fortjener. Vi trenger mer kunnskap og bedre tilbud for alle som trenger det. Og kampen for kvinners rett til å bestemme over egen kropp kan ikke stoppe opp etter vi har fått gjennomslag for å fjerne abortnemndene. Nå må vi sørge for at kvinner som går gjennom abort, spontanabort eller dødfødsel får den støtten de trenger i en sårbar tid.

Som Hoem sa,

– For dette valget må vi vinne. Fordi vi trenger en ny politikk for oss unge. Fordi vi trenger Arbeiderpartiet som bygger vår felles framtid. Men ikke minst trenger vi det fordi Høyre konsekvent har nedprioritert de som trenger politikken mest.

Leder av AUF Astrid Willa Hoem har et stort smil og står på en talerstol med skriften Utøya
Astrid gleder seg til en Arbeiderpartileda regjering i september. Foto: Sandra Edith Kalland Tenud

Samtidig som vi forbereder oss til Stortingsvalget 2021, er det mange plasser i verden hvor antidemokratiske bevegelser herjer med folk. I Hviterussland ser vi Europas siste diktatur, og vår venn Nastassia Herylovich, leder i AUFs søsterorganisasjon i Hviterussland MSD-MH, er dømt til 2,5 år i fengsel. Det har hun blitt fordi hun har brukt sin stemme til å kjempe for frihet.

Nå skal vi vinne valget!

Dette er bare noen av grunnen til at Arbeiderpartiet må vinne valget til høsten. AUFs nestleder og valgkampsjef Gaute Børstad Skjervø kom med en siste appell til AUFs landsstyre om valgkamp.

Høyreregjeringa har hatt åtte år på seg til å gjøre Norge bedre for unge, istedenfor har vi fått åtte tapte år for kampen mot ulikheter, en rettferdig klimapolitikk og en skole der alle skal lykkes. Oppfordringa fra Skjervø var å,

– Tenk på all den urettferdigheten vanlig folk har opplevd i løpet av 8 år med denne Høyreregjeringa. Kjenn på den urettferdigheten- bli sint og bli forbanna!

Nestleder i AUF Gaute Skjervø står på en taler stol med skriften Utøya og har akkurat sakt noe
Gaute mener unge fortjener en framtid vi kan tro på! Foto: Sandra Edith Kalland Tenud.

Under besøket fra Wegard Harsvik ble det ikke noe vanskeligere å skjønne hvorfor vi må kaste Høyreregjeringa. Harsvik har nylig gitt ut boka “Arven etter Erna”. Det har blitt kuttet 43 milliarder i tilbudene til fellesskapet, samtidig som norges aller rikeste har fått store skattekutt i gave fra Erna Solberg.

AUF – en organisasjon for alle

Unge trenger å føle at vi har en framtid vi kan tro på. Det gjelder også i vår egen organisasjon. I tråd med AUFs organisasjonsprogram har vi satt ned et minoritetsutvalg som skal se på hvordan vi kan styrke mangfoldet vårt.

Som leder i minoritetsutvalget Fawzi Warsame sa,

– Det er viktigere enn noensinne å sette inkluderingsarbeidet på kartet og jeg gleder meg til å undersøke hvordan vi kan ha et målrettet fokus på hvordan vi kan inkludere enda flere unge med minoritetsbakgrunn i AUF. Dette er ungdommen som stemmer på oss i skolevalg, som vi representerer og som er med å sørge for at Norge er et multikulturelt samfunn

Noen av de viktigste tiltakene utvalget skal få gjennomført er workshops ute i alle fylkene, en medlemsundersøkelse og lære av våre søsterorganisasjoner. I tillegg skal du undersøke problemstillinger knyttet til tilrettelegging av medlemstilbudet.

Sindre Lysø, Marianne Wilhelmsen, Ragnhild Kaski og Renate Tårnest sitter på hver sin lille sofa.
Fire grenrasjoner generalsekretærer var samlet på Utøya for å reflektere rundt gjenreisinga av Utøya etter terrorangrepet i 2011. Foto: Sandra Edith Kalland Tenud.

 

Hvordan vi gjenreiste AUF og kom hjem til Utøya – med tidligere generalsekretærer i AUF

For å ruste AUF for framtida er det viktig å ikke bare se fremover, men også ta vare på historien i organisasjonen vår. Derfor hadde vi de som har vært generalsekretær i AUF siden 2012 for å prate om erfaringene med arbeidet rundt 22. juli.

Ingen andre ungdomsorganisasjoner har måtte håndtere et politisk motivert terrorangrep i Norge siden krigen. Likevel har vi klart å komme oss styrket ut av det. Vi jobber mot en organisasjon med enda mer mangfold og har tatt tilbake Utøya. Det må AUF være stolt av.

Som en siste oppfordring sa Renate Tårnes,

– Sørg for å lære om de vi mista. Det er ofte enkeltpersoner som ble trekt frem som hadde vært i AUF og LO lenge. Men ikke glem de som var på sin første leir. Lær om hva de var opptatt av og hvilke interesser de hadde. Vi må ha med oss historien til de vi mista fordi de var utrolig flotte folk. Vi kan ikke få de tilbake med vi kan holde de i livet gjennom å huske på de.

Se hele talen til leder Astrid Willa Hoem her: https://fb.watch/678xwXZj6g/

Les alle uttalelsene Landsstyret vedtok her.

Bli medlem i AUF