Folkeavstemning nå! - AUF

Folkeavstemning nå!

De siste dagene har flere aktivister fra blant annet AUF blitt nektet adgang til Vest-Sahara. -Uakseptabelt at fredelige aktivister nektes adgang, sier AUF-leder Mani Hussaini.

 

Martin Strand-Münter, Lyder Johan Ovesen, Marte Næss Thomassen, Elisabeth Garlie Udjus og Theodor Barndon Helland. FOTO: PRIVAT
Martin Strand-Münter, Lyder Johan Ovesen, Marte Næss Thomassen, Elisabeth Garlie Udjus og Theodor Barndon Helland. FOTO: PRIVAT

Tirsdag 24. januar ble AUF-erne Marte Næss Thomassen og Lyder Ovesen nektet adgang til Vest-Sahara, og i flere timer forfulgt av marokkansk politi. Dagen etter forsøkte Sara Shafighi også å reise inn i okkupert Vest-Sahara og ble stoppet 400 km fra grensen. Halve Marokko er altså nå avstengt for norske ungdommer og grunnene blir oppgitt som hemmelige. De tre unge politikerne reiser som del av et større initiativ for å sette søkelys på kravet om en folkeavstemning om Vest-Saharas uavhengighet.

 

Det var blant annet avtalt flere politiske møter med saharawiske aktivister, men nå spøker det for at dette blir noe av.

– Det er frustrerende å bli behandlet som kriminelle når vi forsøker å møte fredelige aktivister for å lære mer om situasjonen, sier Marte: – Dette er likevel ingenting sammenliknet med situasjonen for de menneskene vi skulle møte. Vi kan tross alt reise hjem igjen til et fritt land, mens de lever under en okkupasjon.  

Vest-Sahara er okkupert av Marokko, og AUF har lenge engasjert seg i kampen for saharawienes rett til selvbestemmelse. Representanter fra ungdomspartiet har flere ganger besøkt den saharawiske søsterorganisasjonen til AUF, UJSARIO.

AUF-leder Mani Hussaini mener situasjonen er uakseptabel: -Vi kan ikke ha det sånn at fredelige aktivister som reiser ned til Vest-Sahara kastes ut uten en begrunnelse. Dette var et helt legitimt besøk, og det er ikke gitt gyldige grunner til å nekte innreise, sier Hussaini.

 

Norske myndigheter har til nå vist lite engasjement for situasjonen i Vest-Sahara, og Hussaini mener det er på høy tid at Utenriksdepartementet reagerer: -Norske myndigheter kan ikke fortsette å ignorere situasjonen i okkupert Vest-Sahara. Dette handler om ulovlig okkupasjon og systematiske brudd på menneskerettighetene. Vi forventer at utenriksminister Børge Brende kaller den marokkanske ambassadøren inn på teppet og ber om en avklaring og endring i måten slike saker håndteres på. Han må si klart og tydelig ifra at norske myndigheter ikke godtar en slik behandling av hverken norske statsborgere eller andre.

 

Hussaini etterlyser også Arbeiderpartiet i saken, og synes det er bra at Arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre også stiller opp med blå finger: -Vanligvis er det ikke bra å vise fingeren, men i denne saken er det det eneste rette. Jeg synes det er bra at Jonas viser engasjement for saken. Vest-Sahara har vært en viktig sak for AUF lenge, og vi jobber hardt for at Arbeiderpartiet også skal støtte en folkeavstemning. Det håper vi å få gjennomslag for på Arbeiderpartiets landsmøte i april.

Bli medlem i AUF