Bli kjent med våre ungdomskandidater til Stortinget: Simon - AUF

Bli kjent med våre ungdomskandidater til Stortinget: Simon

Simon Johnsen ble sammen med Sandra Tønne valgt av et samlet fylkeslag som ungdomskandidat til Stortinget. Nå vil han jobbe hver dag for ungdommen og Nordland. Simon er ydmyk, men påståelig når han sier at det nå er tid for at også flere unge kommer inn på tinget. Han mener vi er kommet så langt i 2017, at det bør være en selvfølge med flere unge folkevalgte i alle beslutningsorgan.

Simon startet sitt engasjement allerede i 2010. Det sies av foreldre at han brukte å ha soverommet sitt som kontor, da han lekte at han var stortingspolitiker i en alder av 6 år. Han har hatt en rekke verv lokale, regionale og nasjonale verv i AUF, og i forrige valg var han ungdomskandidat for Nordland Ap i fylkestingsvalget.

Nå er han klar for neste steg videre.

Les intervjuet med Sandra Tønne, som også er kandidat til Stortinget.

Lofotværing og ungdomskandidat Simon Johnsen håper på å senke alderssnittet på Stortinget. Foto: Adrian Castillo/Lofotposten

 

Hvorfor er det viktig at flere unge kommer inn på Stortinget?

– Det er viktig i alle demokrati og folkeforsamlinger at unge er representert. I dag er det nesten ingen i som er født på 90-tallet på stortinget. Eldre menn og kvinner kjenner ikke like godt til hvordan ting er for oss som er unge; det kjenner vi ungdom best til.  Jeg tror det er viktig for ungdom å ha en politiker de kan relatere seg til, og den person ønsker jeg å være.

– Helt fra man er ung får man beskjed om å ikke være redde for å spørre, eller for å engasjere seg. Janteloven står nok fortsatt ganske sterkt i Norge, men jeg mener vi unge må bli tøffere.  For meg er det naturlig å stille meg til disposisjon der jeg føler jeg har noe å bidra med, det bør også flere unge tenke. Vi vet at befolkningsutviklingen i Nordland har minsket de siste årene, i tillegg er én av fem som bor her 15-17 år, og to av fem er 18-30 år, da trenges det flere politikere som kjenner til dem.

 

– Valgdeltakelsen ved forrige valg var lav, verst var deltakelsen blant unge mellom 18-24 år. Jeg mener det helt klart er en demokratisk utfordring når rundt 60 prosent av velgerne mellom 20-24 år ikke stemmer. Mange føler nok at politikerne ikke når ut til dem. Jeg tror mye kunne vært annerledes om flere unge hadde stått på listene.

 

Hva gjorde at du engasjerte deg i AUF?

– For 6 år siden ble jeg medlem av AUF.  Jeg var jo ganske tidlig interessert i debatter på TV, sier Simon, og legger til:

– Jeg tror ikke det var veldig vanlig som 10 åring å se nyheter og få med seg holmgang, men den typen var jeg.   Jeg har jo vært interessert i politikk og rettferdighet så lenge jeg kan huske, og vært aktiv i politikken siden jeg var 15 år. Så jeg har fått en del erfaring og jobbet hardt med politikk i 6 år. Det har krevd mye, men er absolutt ikke noe jeg angrer på.

– AUF hadde en politikk som gjorde meg interessert på flekken, det handlet spesielt om like muligheter uavhengig av hvor du kom fra eller hvem du var. Internasjonale saker har også vært viktig, jeg følte nok at alt for mange pratet for lite om problemene utenfor, mens AUF alltid løftet debatten utenfor.

– Jeg har hele tiden vært glad i diskutere med medelever, lærere og med bestefar som selv var medlem av Arbeiderpartiet.

Etter dette har Simon engasjert seg i Elevrådsarbeid, Handel og Kontor Ungdom og hatt en rekke verv i Vestvågøy og Nordland AUF.  Han har vært både styremedlem, 1.nestleder og fylkessekretær i AUF i Nordland.

Hva tenker du om de som mener du er for ung og uerfaren?

– Ja, jeg er ung og vi er underrepresentert i alle forsamlinger hvor beslutninger tas. I tillegg trives jeg best som en ”outsider” som overrasker, da har jeg mer å bevise.

Men noen vil kanskje si at du er broiler?

– Noen vil mene mye.  Men jeg mener at broiler begrepet er blitt et begrep som eldre partifolk har fått alt for stor eierskap til og som blir brukt om mange unge som vil opp og frem i politikken. For meg er det viktigst hva man har levert og hva man kan gi. Det er det som bør måles.

Hvilke saker mener du er viktig frem mot stortingsvalget 2017?

– Det er mange saker som kommer til å bli viktig frem mot stortingsvalget. Men det er nok to saker som er spesielt viktig for vår landsdel og det er nok spørsmålet om konsekvensutredning utenfor Lofoten og Vesterålen. I tillegg trur jeg vi må tøffere ut på banen i forhold til nordområdepolitikken, både når det kommer til ressurskontroll, men også utvikling her i nord. Det blir spennende å se på landsmøte til Arbeiderpartiet,  hva vi kommer frem til.

Hvorfor valgte du å gå inn i militæret?

– Det å melde meg til tjeneste for felleskapet hadde mye å si for at jeg valgte forsvaret. Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv og lære mer om forsvaret. Tjenesten på FOH Reitan, har gitt meg en større innsikt i Nordområdene og om forsvarets evne Nasjonalt og internasjonalt som jeg kommer til å ta med meg videre i politikken.

Hvilken sak har du jobbet spesielt mye med som folkevalgt på fylkestinget?

– Som medlem av utdanningskomiteen på fylkestinget, har det vært viktig å være en representant for ungdom i fylket.  Frafallet i Nordland er for høyt og problemet er kompleks. Heldigvis er det felles enighet på fylkestinget at frafallsproblematikken er en av våre største utfordringer.

Til slutt, hvor ser du deg selv om 10 år?

– Forhåpentligvis jobber jeg fortsatt med å skape en bedre verden. Om det er innenfor politikken eller med noe helt annet, det er uvisst. At jeg selv kan velge å bidra til å skape en bedre verden så lenge jeg selv vil, fordi ikke alle i verden har den muligheten vi har.

Bli medlem i AUF